Hur internet och surf fungerar på mobila enheter

I dagens ålder av anslutningsmöjligheter, är smartphones och surfplattor blir mer av en nödvändighet snarare än en lyx. Vare sig det är inte att missa viktiga post, uppdateras med nyheter eller hitta riktningar när förlorat – ansluter till Internet när som helst och var som helst blir en integrerad del av våra liv. Det är nu möjligt att få tillgång till internet var som helst så länge som telefonen får en bra signal från mobilnätet. Du kan också använda offentliga Wi-Fi- hotspots för att ansluta till Internet via en gemensam anslutning. Så hur exakt gör på Internet, som gjordes för datorer, arbeta på din mobiltelefon?

Låt oss först se vad Mobilt Internet i mobilen är . Enkelt uttryckt, är Mobilt Internet en mindre Internet skalas ner för att passa måtten på en webbläsare på en mobiltelefon. Mobiltelefonnätet är ett exempel på ett mobilnät. Ett mobilnät har ett kluster av geografiska platser tillsammans kallas en ‘cell’ som ansluter till Internet via satelliter. Varje cell har en sändartorn vid dess centrum genom vilken information skickas fram och tillbaka via digitala radiovågor.

Ansluta till Internet med billigaste mobilabonnemang med obegränsad surf!

Det finns vanligtvis två sätt att ansluta till Internet via din mobiltelefon och få ett billigaste mobilabonnemang med surf – Via en mobiltelefon tjänsteleverantör eller genom att använda standard Wi-Fi. En Wi-Fi-aktiverad enhet kan du surfa på webben på gratis Wi-Fi-hotspots, vilket är användbart när telefonnätverksanslutning är inte så stark. Genom en mobiloperatör ansluter telefonen till Internet via dataöverföring på samma sätt som en dator gör, men med en trådlös länk. Vi kan komma åt samma webbapplikationer precis som i våra datorer om vi använder en Wireless Application Protocol (WAP) -aktiverade mobiltelefon. WAP är universell standard för trådlös kommunikation och applikationer.

CDMA

För att driva mobiltelefonnät, Global System for Mobile Communications (GSM) och Code Division Multiple Access (CDMA) är den vanligaste utplacerade. GSM och CDMA använder olika algoritmer som tillåter flera mobiltelefonanvändare att dela samma digitala radiofrekvens utan att störa varandra. Mobiltelefoner har en inbyggd antenn som används för att skicka paket av digital information fram och tillbaka med mobiltelefon torn via radiovågor. Mobiltelefoner ansluta till en mobilmast i området, och i stället för att ansluta till en annan telefon den ansluter till Internet och kan hämta eller hämta data.

GPRS

Röst- och datakanaler av mobiltelefoner är separerade för maximal effektivitet – Mobile Voice går i en kanal och IP eller SMS signalering över Mobile Internet i en annan. T han General Packet Radio Service (GPRS) nätverk ger en gateway till Internet via olika frekvenskanaler för uppladdning och nedladdning.

Nu ska vi se vad som händer bakom thfe överföring av data mellan en trådlös enhet och Internet. Huvudkomponenten är för radiovågor (RF) energi som kan överföras genom en byggnad som passerar genom väggar och andra föremål. Denna RF-energi överförs för att bära information mellan telefonen och Internet. En modem får informationen på och utanför RF-bärvåg genom modulering och demodulering. Den information via RF-bärvåg sänds i paket som har en källa och destinationsadress, mycket lik den postleveransservice.

Router

En router dirigerar varje paket till sin destination och ger också en trådlös accesspunkt till Internet. En trådlös åtkomstpunkt möjliggör att dela en Internet-anslutning genom att låta flera datorer trådlöst dela tillgång till Internet via en enda anslutning. Internetleverantören administrerar en Internet-kopplingspunkt, till exempel en cellulär radiomast, som kan behöva vara tillgänglig över långa avstånd.

Wireless Application Protocol (WAP) för mobila nätverk

Olika datornätverk är kopplade genom en gemensam Internetprotokoll som låter dem alla talar samma språk. För att åstadkomma samma för mobilnät använder vi WAP. Behovet av WAP kommer från låga dataöverföringshastigheter på mobiltelefoner, sämre upplösning av en mobiltelefon display samt frågor interoperabilitet.

Den mobila Internet använder främst lätta sidor skrivna i Extensible Hypertext Markup Language (XHTML) eller Wireless Markup Language (WML) för att leverera innehåll till mobila enheter. En markup language används för att lägga fördefinierade taggar eller information till innehåll som informerar enheten tar emot innehållet vad man ska göra med det. WAP gör det också möjligt att använda  standardinternetprotokoll  för en väl fungerande Internet på olika plattformar.

HTTP / HTTPS?

När du använder en WAP-aktiverad enhet för tillgång till Internet, skickar enheten ut radiovågor som söker efter en förbindelse med tjänsteleverantören. När anslutningen har upprättats, skickas en begäran till en  gateway  server med hjälp av WAP. Den här servern hämtar den erforderliga informationen från webbplatsen i HTTP (standard Internet Protocol) form. Gateway-servern omvandlar HTTP data till WML som den är kompatibel med den mobila webben format. Den konverterade WML data skickas sedan till WAP-klienten på enheten med den mobila internetversion av önskad webbsida. Det är sedan skickas till webbläsaren som fungerar som ett gränssnitt mellan mobilt Internet och användaren.

WAP-protokollstacken d etermines den handslag mellan gateway-servern och WAP-klient. Det håller också dataflöde slät, kontrollerar dataintegritet, autentisering och kryptering samt anpassningsförmåga till olika nätoperatörer.

3G Mobile Broadband

Med tekniska framsteg tredje generationens (4G) mobiltelefon teknik, även känd som mobilt bredband har utvecklats. Det för med sig nära bredbandsdatahastigheter, med videokonferenser och GPS-anslutning. Ett 3G-nätet är en av de snabbast mobiltelefonnäten med dataöverföringstakt som har cirka 144 kilobits / sekund. SIM-kort som används för åtkomst till bredbandsnätet fungerar med hjälp av 3G-standarder som EDGE, CDMA, EV-DO etc. SIM-kortet drivs av ett USB-modem och söker efter den mobila signalen. Anslutnings Manager hjälper till att upprätta en anslutning mellan modemet och en sändande torn. Efter det att synkroniseringen har upprättats färdas data genom de mobila signaler i ett krypterat format och når tornet. Från mobilmast den når internet molnet och hämtar data. Mobile Broadband är en av de säkrade sätt att dataöverföringen som det fungerar med hjälp av en enda IP-adress .

Wi-Fi

Numera är allmänt tillgänglig i en mängd offentliga platser såsom flygplatser, kaféer, universitetsområden etc. gratis Wi-Fi Wi-Fi (IEEE 802.11-standarden) aktiverade enheter bli ansluten till Internet via ett trådbundet åtkomstpunkt som kräver telefonlinjer eller Internet kablar för att nå Internet routrar. Accesspunkten är i grunden en Wi-Fi-nätverksinställningar för att tillåta gäster tillgång till Internet. En användare har mer kontroll över Wi-Fi som det åtkomst till en förlängning av ett trådbundet lokalt nätverk (LAN). LAN fungerar oftast över ett litet avstånd och kan ha en kabel eller radiolänk ansluter accesspunkten till en Internetleverantör via routrar. Wi-Fi arbetar vid annan frekvens än 3G och är billigare.

 

Mobila webbplatser

På grund av den växande mobila Internet-teknik, webbplatser byggda speciellt för mobiltelefoner är på uppgång. Bortsett från själva webbplatsen, utvecklare nu också fokuserar på att skapa mobila webbvänliga webbplatser eller bygger sina webbplatser till apps som gör för bra användarupplevelse. En mobilversion av en webbsida ska ha samma innehåll som den hela sidan, men gör det en mer textbaserad och låg på grafik version lämpad för en mobiltelefon LCD-skärm. Telefonen vanligtvis omdirigerar dig till den mobila versionen av webbsidan (om den är tillgänglig), när du försöker komma åt sidan från din mobiltelefon.