Hur man köper den bästa telefonen

Apple eller Android? Billiga eller Premium? Ta reda på hur man väljer rätt telefon, få bästa möjliga resultat, och som varumärken är mest tillförlitliga.

mobilerna

En stor mobiltelefonen kommer att ta över platsen för din kamera, hålla er informerade och underhöll på språng och ändå lämnar dig med tillräckligt med batteri när du kommer hem.

Men det är inte lätt att hitta en modell som kan lyckas på alla punkter. Med priser stiger och mer än någonsin att välja mellan, är det viktigt att spendera dina pengar klokt på en telefon som kommer att pågå. 

Läs vår djupgående guide för råd om att välja rätt operativsystem, varumärke och ytterligare funktioner som du verkligen kommer att använda.

Eller gå direkt till de billigaste mobilabonnemang med mobil som vi har hittat i våra tuffa tester.

I den här artikeln

  • Hur mycket behöver jag att spendera på en bra telefon?
  • iOS eller Android?
  • Vilken storlek av telefon ska jag köpa?
  • Ska jag köpa en telefon på kontrakt eller Sim-free?
  • Vilken mobiltelefon varumärke är mest tillförlitliga?
  • Samsung vs Apple mobiltelefoner

Hur mycket behöver man spendera?

Du kan spendera allt från ca £ 15 till över £ 1000 på en smartphone. Arbeta vår vilka funktioner som är viktigast är en av de viktigaste besluten som kommer att avgöra hur mycket du ska se att spendera.

Premium telefoner

Om du vill ha en premie top-of-the-range modellen från lik av Apple, Samsung eller Huawei, förväntar sig en buckla på minst £ 700 på ditt bankkonto. Telefoner i detta område kommer normalt med stora skärmar, premium bygger och alla de senaste funktionerna – som ansiktsigenkänning, snabb laddning, trådlös laddning och tätskikt.

En viktig fördel med premium telefoner ofta ligger med kameran. Med många modeller nu presentera flera linser – inklusive tele och ultrabred, kan du ta några allvarligt imponerande foton med dessa high-end modeller. Läs mer om topprankade mobiltelefoner .

Senior telefoner

Om smartphone fotografi är inte en prioriterad fråga och du kan leva utan de allra senaste design, kan ett steg ner till mitten av intervallet marknaden spara ett paket. Du kan fortfarande hitta mycket kapabla telefoner här med bra skärmar, batteritid och ett bra utbud av användbara funktioner – i själva verket en del vinna över betydligt dyrare modeller i våra tester. Räkna med att spendera mellan £ 200 och £ 400 på en bra mobiltelefon för seniorer.

Budget telefoner

Shopping på billigare änden av mobiltelefonmarknaden är svårare – det finns en rad blindgångare på sub £ 200 prisläge som är bäst att undvika, men lyckligtvis några bra modeller för. Du kan förvänta dig billigare konstruktion och flera grundläggande mönster i denna prisklass, men batteritiden kan fortfarande vara mycket bra och vi har sett några anständiga kameror också. Läs vår guide till de bästa billiga mobiltelefoner för mer.

I slutändan finns det inga garantier till varje pris punkt – vi har hittat en bästa Buys som kostar runt £ 300 och dyra telefoner som smickrar att lura, så läs massor av recensioner innan du köper för att undvika besvikelse.

Kolla in vår mobil recensioner för att få bästa valuta för pengarna.

iOS eller Android: vilket OS som är bäst?

Operativsystemet (OS) är mjukvaran som driver telefonen. Den formar vad telefongränssnittet ser ut och vilka appar den kan köras, och spelar en stor roll i hur lätt det är att använda. Det finns två huvudaktörer att välja mellan: iOS (Apple iPhone) och Android.

Android

Android är designad av Google och används av en rad olika tillverkare, från större märken som SamsungHuawei och Motorola till växande varumärken som OnePlus och Honor . Android ser ut och beter sig lite annorlunda beroende på vem tillverkar smartphone luren, men grunderna är i huvudsak densamma.

  • Pros Det är i allmänhet lätt att använda, mycket anpassningsbar och ger tillgång till en stor mängd applikationer, spel och underhållning tillgängliga från Google Play Store. Det finns också gott om Android-telefoner att välja mellan oavsett din budget.
  • Nackdelar I det förflutna, har Android varit något mer sårbara för angrepp än Apple telefoner. Det är början för att ändra nu, men – Google sätter större vikt vid prövning appar i App Store och lappa säkerhetshål innan de släpps. Ibland tillverkare och nätoperatörer kan vara långsam att släppa Android-uppdateringar för användarna.

Apple iOS

Alla iPhones använder iOS och, till skillnad från Android, är upplevelsen av att använda operativsystemet i stort sett liknande vilket iPhone du köper. Nya uppdateringar till iOS släpps varje år, men vissa äldre iPhones kanske kan bara köra äldre versioner – till exempel endast iPhones från och med iPhone 5s kan köra iOS 11.

Om din iPhone inte är kompatibel, kommer du miste om några av de senaste program, funktioner och säkerhetsuppdateringar som införts av Apple.

  • Pros Det är lätt att använda och snabbt att lära sig, även om du inte har använt en smartphone tidigare. Det ger tillgång till den välfyllda Apple App Store – där program är granskas innan de släpps, så att du kan vara säker på att de är säkra att använda.
  • Nackdelar Apple iPhone är dyra. Om du inte besatt av att ha den senaste tech, kan du hitta billigare erbjudanden på äldre telefoner, dock. Apple iPhone inte heller komma med en micro-SD-kortplats, så måste du välja minneskapaciteten försiktigt för att undvika att få slut på utrymme för din app, musik och fotosamling.

Vilken storlek av telefon ska jag köpa?

Smartphones blir större, med de senaste high-end modeller som mäter mellan 5,5 och 6 inches eller mer. Medan större telefoner är bra för att titta på filmer och surfa på webben, kommer de inte passar alla. Vissa människor tycker att de är för stora och besvärliga att hålla, och skulle föredra en modell som de kan bekvämt använda med en hand.

Det bästa sättet att ta reda på vilken luren storlek är rätt för dig är att försöka hålla ett par i en butik. Om du vill ha något som kommer att glida lättare i fickan eller väskan, välj en 4-5-tums telefon.

Också uppmärksamma de fysiska dimensionerna på telefonen. Skärmstorlekar finns på olika bildformat och olika telefoner har olika stora ramar. En telefon med en 6-tums skärm kan i sista hand vara mindre än en med en 5,5-tums skärm.

Ska jag köpa en telefon på kontrakt eller Sim-free

Detta är en viktig köpbeslut. Det kan vara frestande att välja en lägre månadsavgift i stället för att betala en hel del direkt för en ny telefon, men det kan kosta mer på lång sikt. Använd vår telefon kontrakt kalkylator för att hitta det bästa sättet att köpa.

Ska jag köpa en begagnad telefon?

Möjligen inte. Ett sätt att få en bra rabatt på en telefon är att köpa begagnat, eller en renoverad modell – som vanligtvis är en telefon som har använts, men återställs till ‘som nya’ tillstånd eller graderad till en viss kvalitetsnivå. Den andra handen telefonen marknaden är en populär, men du måste vara försiktig med vad du köper. Läs mer i vår guide till att köpa en begagnad eller renoverad mobiltelefon .

Var kan jag hitta de bästa mobiltelefon behandlar?

Du kommer ofta att hitta mobiltelefoner minskade i pris både Sim-free (när du köper en telefon direkt och köpa en sim separat) och på kontrakt när de har varit ute ett tag. Detta är särskilt fallet om en efterföljare till denna modell av telefonen har redan släppts.

Vanligtvis hittar du de bästa erbjudandena på nätet – butiker som Amazon, Currys PC World och John Lewis erbjuder regelbundet rabatter på äldre telefoner, och du kanske vill kontrollera ansedda företag på eBay också. Om du inte är öppna för att köpa en begagnad eller renoverad telefon, se till att den modell du köper är helt ny, helst på ett originellt, oöppnad låda.

Du kan se några av de bästa rabatt på nya mobiltelefoner i vår guide till de bästa Sim-fri mobiltelefon erbjudanden .

Behöver jag en vattentät telefon?

För många människor är detta ett absolut måste. Du kanske frestas av en vattentålig smartphone om du har mardrömmar om den tid du tappade telefonen i diskhon, omedelbart ned den i en påse med ris, och tillbringade de närmaste 48 timmarna desperat hoppas allt skulle bli bra. Fler och fler telefoner som påstår sig vara vattentätt, men det är vanligare i dyrare modeller.

Tänk på att vissa telefoner anspråk på en högre vattentät nivå än andra. Till exempel, säger Apple iPhone 8 och 8 Plus kan överleva nedsänkning i en meter vatten i upp till 30 minuter, medan Samsung säger att Galaxy S8 och S9 fortfarande fungerar efter att ha försatt i 1,5 meter vatten under samma tid .

Intressant nog ser vi några fler mellanklasstelefoner med tätskikt. Den Samsung Galaxy A3 (2017) och A5 (2017) har båda IP68 betyg, vilket gör dem som vattenbeständig som den dyrare S-serie line-up. Denna bedömning gör dem också mer vattentät än iPhone 8 och 8 Plus – och vissa dyrare telefoner, liksom OnePlus 5T är inte vattentät alls.

Vilken mobiltelefon varumärke är mest tillförlitliga?

De största fel människor har med mobiltelefoner i samband med batteri, med nästan en av fem rapporterings problem med telefoner vägrar att ladda, eller snabbt förlora laddning.

Vi samlar tillförlitlighetsdata om alla de stora varumärken smartphones så att du har det allra bästa råd innan du köper. Läs vår guide till de mest tillförlitliga smartphone varumärken för mer.

Samsung vs Apple billigaste mobilabonnemang 2019

Vi har sett massor av nya spännande billigaste mobilabonnemang 2019 anländer till den mobila marknaden under de senaste åren, men det är ingen tvekan Samsung och Apple fortfarande styr och ställer. Deras mest populära mobiltelefoner är inte alltid de senaste modellerna, heller.