Hur mobiltelefoner har förändrat våra liv

James Bond har alltid varit snabba med att anta den senaste tekniken, men de flesta TV detektiv-serien från 1970-talet och 80-talet verkar något komiskt i dag. Polisen är inte kunna fånga skurk, eftersom de inte kan hitta en telefonkiosk, och hjälten måste kämpa för timmar eftersom han inte kan ringa ett samtal. Detta gör dagens tittare vill få ut av sina stolar och skrika på TV:

”Varför inte använda din mobiltelefon, din idiot?”

Mobiltelefoner har snabbt blivit tagit så mycket för givet som el eller centralvärme. Vi har verkligen inte ihåg riktigt hur livet var innan mobiltelefoner fanns.

 

Mobiltelefoner introduceras

Ingen trodde att den skulle vara så här. När mobiltelefoner introducerades, de ses som en exklusiv form av telefontjänst som möjligen kan passa vissa mobila arbetsstyrkor, såsom hantverkare, fotografer och reparatörer.

Men alla underskattade vikten av att mobiltelefoner skulle anta för person-till-person-kommunikation. På 1870-talet, när telefonen introducerades det var också betraktas som en lyx för affärsmän, läkare, hantverkare, etc. Det var en enhet av tvivelaktig användbarhet som verkligen inte kunde konkurrera med telegrafen, vilket naturligtvis förmedlas explicita skrivna meddelanden, inte bara inaktiv chatt. Snart dock, började folk att hitta användningsområden för telefon, särskilt bland familj och vänner.

Gränser med smartphones och mobiler

Telefonen elimineras avstånd, medan mobiltelefonen släpptes folk från gränserna för utrymme på ungefär samma sätt som tåget, bilen och flygplanet. Men framför allt, mobiltelefoner som frihet för dem som tidigare hade lite makt. Chefen kan inte längre hålla koll på alla. Ungdomar och barn kan ringa sina vänner utan sina föräldrar veta, (läs mer om föräldrakontroll här).

Mobiltelefonen är nu en del av vår populärkultur. Nya tull, ritualer och rutiner utvecklas kring vad som används varje dag. I den förindustriella samhället sjöng folk sånger om plantering och skörd. I rockmusik, från femtiotalet och framåt, bilar och motorcyklar har återkommande teman. Det är bara naturligt att nu för tiden, i den post-industrivärlden IT vi lyssnar på låtar om mobiltelefoner. Just nu, i februari 2001, en av de mest sålda låtarna är Backstreet Boys’ ’The Call’, som handlar om ett mobilsamtal.

Färändringar som skapats

Mobiltelefonen har förändrat våra attityder och förväntningar. Om människor är sent till ett möte, väntas de meddela andra genom att ringa på sina mobiltelefoner. Det är inte längre nödvändigt att komma överens om när och var de ska träffas. Människor kan bara ringa varandra på sina mobiltelefoner och säga var de befinner sig just nu.

Förmodligen den mest intressant fenomen är dock att mobiltelefonen har befriat oss från de begränsningar av utrymme. Genom vidarekoppling från en fast telefon, kan ett telefonsamtal gå nästan överallt. Efter att ha talat med din bästa vän i tio minuter, inser du att han är i Dubai. Detta i sin tur innebär att ursäkter som ”Han är i Paris i två veckor och kan inte nås” är inte längre acceptabelt. Vad menar du, han kan inte nås? Har han inte har sin telefon påslagen?

I livet och vardagen

Folk verkar födas ha en mobiltelefon i sina händer. Det är naturligtvis bara en olycklig omständighet att mobiltelefoner inte fanns tillgängliga i början av vår existens på savannen. Om de hade varit, då man säkerligen skulle ha ringt hem till grottan och sade: ”Tänd eld, honung, eftersom jag kommer hem snart med en halv lejon”

I den slutliga analysen, är mobiltelefoni inte en fråga om radiovågor och elektronik, utan snarare mänsklig kommunikation och är viktigt. Vi behöver prata med varandra, och att behovet har varit avgörande från den dag vi stod upp på två ben. Kommunikation är avgörande för vår överlevnad. Utan att tala med varandra, skulle vi snabbt ätas upp av tigrar, vargar eller vår egen ensamhet.

Lämna ett svar