Vad betyder data roaming?

Om du har petade runt insidan av telefonens inställningar för ett tag, kanske du har stött på en inställning som kallas ”dataroaming.” Om du har aktiverat det, du kanske har sett en skrämmande pop-up meddelande som säger att vända det här alternativet kan medföra betydande nätavgifter. Såvitt förklara vilka data roaming är dock telefoner vanligtvis inte berätta vad det används till. Så, vad är dataroaming, och varför skulle du göra det om det kunde medföra dessa avgifter?

Detta är data-roamin

Låt oss först ta itu med vad det innebär när telefonen är ”roaming”. Roaming är när telefonen lämnar nätverkets räckvidd och förlorar sin signal. Detta går lite längre än att bara gå in på landsbygden delar av landet; det innebär att lämna landet helt och hållet! När du är i ett land som är utom räckhåll för din nätoperatör territorium, är telefonen nu roaming. ”Data roaming”, därför är handlingen att få data medan utanför nätverkets räckvidd.

Men om du är utanför ditt nätverk, hur kan du hämta data i första hand?

Hur Dataroaming fungerar

Låt oss säga att du är en amerikansk medborgare och en nöjd kund of America Telekom som ger dig en telefon signal och 4G uppgifter. Du känner för att ta en semester, så du bestämmer dig för att jet iväg till soliga Spanien för lite. Medan du är där, skulle du ändå vilja fånga upp dina YouTube-videor och podcasts när du är på stranden, så du ta telefonen med dig.

Det finns ett problem, dock; Amerika Telekom inte har en närvaro i Spanien. De är bara intresserade av att tillhandahålla en stellar service i Amerika just nu. Därför, om du lämnade för Spanien, skulle du vara fast utan telefon signal. Om du hade en olåst telefon, kan du byta ut SIM-kortet med en spansk leverantör för att hämta data där. Men vad händer om telefonen var låst till Amerika Telekom och du kan inte ändra SIM?

För att ta itu med detta problem och hjälpa sina kunder att få en signal oavsett var de är, Amerika Telekom slog ett avtal med det spanska nätet España Móvil. Amerika Telekom säger att om någon av deras kunder går till Spanien och vill använda 4G eller ringa ett samtal eller text kommer España Móvil plocka upp slack och ge dem en nätverkssignal, trots att kunden är ett Amerika Telecoms användare. I gengäld kommer Amerika Telecoms stödja någon kund España Móvil kommer från Spanien.

Resultatet – Fello

Nu när du tar det flyg till Spanien, kan du använda España Móvil signal att få 4G; Men det finns en god chans att extra avgifter för att använda ett främmande nät kommer in i bilden. För att förhindra sig av misstag omdragning upp en enorm telefonräkning kommer telefonen inte automatiskt ansluta till Fello nätverk när du anländer. Du måste manuellt tala om för telefonen att ansluta genom att aktivera dataroaming. När detta är gjort kan du nu njuta av 4G utomlands utan att ändra SIM-kort. Med exempelvis Fello kan du surfa med roaming

När du kommer till Spanien med roaming aktiverat ser du att din operatör namn ändras till något i stil med ”España Móvil (Amerika Telecoms)”. Det betyder bara du för närvarande använder España Móvil nätverk som America Telecoms kund. Om du reste med en kompis och de använde ett annat nätverk, kan de se ett annat spanska namn pop-up som motsvarar nätverket sin leverantör träffat en överenskommelse med.

Vilka är dessa ”Väsentliga avgifter”?

Vid roaming är mycket användbar, kan det komma till en rejäl extra kostnad för dina grunddata och samtalspriser. Detta är vad pop-up varnar dig om när du aktiverar dataroaming. Olika nätoperatörer kommer att ha olika avgifter beroende på vilket land du besöker, så se till att visa upp på de angivna avgifterna innan du reser genom att kontrollera deras hemsida.

För att hitta dessa avgifter, behöver du inte ta reda på vilket nätverk du ska byta till när du kommer till din destination. Helt enkelt söka efter den du använder hemma och slå upp sina roamingavgifter, och det kommer att gälla när du reser utomlands, även efter ändringar i nätverket. Bara vara säker på att du väljer rätt land eftersom avgifterna kan variera beroende på var du befinner dig.

Om du har tur, kan du hitta det finns inga roamingavgifter alls! Till exempel, om du är i Europa, kommer du bli glad att veta att EU skrotas roamingavgifter för resor inom dess gränser, så att du kan gå från Frankrike till Italien utan att behöva oroa roamingkostnader alls.

Påverkar detta WiFi?

Nej! Roamingavgifterna kommer inte att påverka någon WiFi-anslutningar du under din vistelse. Om ditt hotell har WiFi, eller om du hittar ett café med en hotspot, kan du använda det i sin annonserade kostnad (i förekommande fall) utan att betala något extra. Roaming bara spelar in när du använder ett mobilnät (som 4G) i utlandet.

Billigaste mobilabonnemang med eller utan surf och data

Även om det inte är uppenbart vid första ögonkastet vad ”obegränsad surf” är, är begreppet mycket enkelt! Det är helt enkelt ett sätt för dig att få uppgifter och ett nätverk signal när du är utomlands. Om du ska utomlands med din mobiltelefon i framtiden, är det värt att kolla in de roamingavgifter innan du går att se om du kan fortfarande komma ikapp med dina videoklipp samtidigt undersöka ett nytt land med mobilabonnemang som funkar i utlandet och internationellt.

Nu när du vet vilka surf eller data är, tror du att du kommer att överväga det oftare i framtida resplaner? Läs mer om billigaste mobilabonnemang med eller utan surf här.

Lämna ett svar