Kontantkort – hur fungerar de och vart köper man dem?

Att köpa ett kontantkort för din mobil är otroligt lätt, men det finns vissa saker du behöver tänka på. När du istället för ett abonnemang, väljer ett kontantkort för att ladda på en fast kostnad får du vanligtvis ett nytt nummer men kan ibland även väja att ha kvar ditt gamla. Fördelen är att du enkelt kan avsluta eller byta till en annan leverantör, men nackdelen är att du måste ladda på kortet varje månad och dessutom kanske inte får lika mycket surf som i ett abonnemang. Förutom detta behöver du även en mobil från första början för att kunna utnyttja ett kontantkort, välj annars billigaste mobilabonnemang med mobil på samma gång.

Första frågan – billiga mobilabonnemang eller kontantkort?

Kontantkort: Med kontantkort har du maximal flexibilitet vad gäller att kunna flytta eller ändra lösning. Fyll på kortet enkelt hos valfri kiosk och välj surf mängd efter ditt behov. Nackdelen är att det ibland kan vara dyrare med kontantkort och du får just mindre surf. En annan nackdel är att du behöver en mobil till att börja med, och den måste vara olåst!

Abonnemang: Det andra alternativet är att skaffa ett av många billiga mobilabonnemang. Du behöver inte tänka på att fylla på ditt abonnemang då du kan välja att betala genom autogiro, smidigt! Fördelarna med ett abonnemang är lägre samtalspriser (nu oftast fria samtal och SMS oavsett abonnemang) och bättre erbjudanden på nya telefoner. Var noga med att läsa alla andra villkor så som de månatliga kostnader, anslutningsavgifter och din månatlig ersättning. De flesta abonnemang tenderar också att vara för en fast tid.

kontantkort

Teliatelia i sverige logo

Telia är den största leverantören i landet. De erbjuder olika lösningar för sina start-kontantkort. Dessa säljs antingen online eller i en av sina officiella butiker. De erbjuder också paket som inkluderar textmeddelanden, samtal och data i ett paket.

Comviq / Tele2comviq

Comviq verkar under Tele2, som Tele2 erbjuder inte längre några kontantkort. Comviq erbjuder sina SIM-kort som kallas ”Comviq Kontantkort” för olika priser och omfattning. De erbjuder också lösningar som inte kan användas i andra EU-områden och är exklusivt för hemmabruk i Sverige.

Telenortelenor

Telenor är den tredje största leverantören i landet. De erbjuder sina SIM-kort som kallas ”Telenor Kontant”. De erbjuder olika storlekar på paketen och har även en del med större surf mängder. Bra för dig som använder internet ofta!

Tretre

Tre är den minsta tjänsteleverantören i landet. Även de erbjuder många olika upplägg. När det gäller täckning har alla tjänsteleverantörer ungefär lika stark omfattning men är starkast i storstäderna. Även om det kan vara svag till ingen på landsbygden.

kiosk

Vart köper man ett kontantkort?

Vi rekommenderar dig att köpa ett kontantkort från deras officiella butiker och auktoriserade återförsäljare, som gärna hjälper dig att sätta i SIM-kortet om du inte vet hur man gör. Du kommer också ibland att ha förmånen att få simkortet gratis och därmed spara lite pengar. Vill du hellre köpa det på nätet gör du det lättast genom att besöka den leverantör du anser är bäst. Läs mer om andra operatörer så som, Hallon, Vimla, Telness, Halebop, MyBeat och Fello.

Är din telefon olåst?

Det är värt att nämna att även om de flesta telefoner nu är upplåsta, beroende på varumärket och vem du köpte den från, är det nödvändigt att du kontrollerar din telefon om den är låst eller olåst. Det finns ett enkelt sätt att kontrollera om telefonen är låst, stäng helt enkelt av telefonen och ersätt det ursprungliga SIM-kortet med ett annat SIM-kort från en annan SIM-kortleverantören.

Om ett meddelande som ”begränsad” och ”Kontakta din operatör” visas så är telefonen låst. Om du istället kan använda telefonen och ringa samtal och skicka sms, betyder det att din telefon är olåst. Du kan alltid försöka kontakta din tjänsteleverantören för att få mobilen upplåst. Om av någon anledning din tjänsteleverantören inte vill eller kan låsa upp telefonen, söka hjälp från en oberoende telefonbutik eller teknikaffär och be att telefonen ska låsas upp!

Slutsats om kontantkort

Att köpa ett kontantkort är enkelt och har vissa fördelar, främst att du kan byta eller avbryta operatören. Om du vill använda din egen telefon, kom ihåg att få den upplåst i förväg så att den kan fungera med ett nytt SIM-kort. Det finns en mängd olika alternativ att välja mellan. Om du istället vill ha en enkel lösning där du inte behöver bry dig om att fylla på kortet varje månad, eller om du vill ha en nyare mobil, är ett abonnemang ett bättre val!

Läs även mer om: